Prinsjesdag 2023: de wijzigingen voor 2024

De derde dinsdag in september is voor veel financiële professionals een dag die dik omcirkeld is in de agenda. Op Prinsjesdag spreekt de Koning de troonrede uit, waar de belangrijkste plannen van de regering voor het komende jaar in staan. Daarna overhandigt de minister van Financiën het welbekende koffertje aan de Tweede Kamer met de Rijksbegroting en de Miljoenennota. Hierin staat hoeveel geld de regering het komende jaar voor de verschillende plannen beschikbaar stelt en waar dit geld vandaan komt.

 

De belangrijkste wijzigingen voor u als werkgever

 • De onbelaste reiskostenvergoeding gaat omhoog van 21 naar 23 cent per kilometer. Deze vergoeding is niet verplicht of het moet vastgelegd zijn in de Cao.
   
 • De arbeidskorting gaat omhoog met € 115 voor werkenden met een inkomen tussen de € 23.000 en € 37.000. Deze korting voor werkenden zorgt ervoor dat je minder inkomstenbelasting betaalt als je in genoemde inkomensgroep valt.
   
 • De vrije ruimte van de werkkostenregeling wordt 1,92% van de loonsom, tot een loonsom van € 400.000. Dit jaar is het percentage nog 3%. Mochten er nog wensen zijn richting de werknemer, dan is er met het hogere percentage van dit jaar meer mogelijk.
   
 • Een ov-abonnement kan vanaf 2024 onbelast worden vergoed aan de werknemer als deze ook wordt gebruikt voor zakelijke reizen. Woon-werkverkeer wordt ook gezien als een zakelijke reis. Voor het privégebruik geldt een gerichte vrijstelling en daardoor is er geen belasting verschuldigd. Met deze verruiming hoopt men dat het gebruik van openbaar vervoer toeneemt voor zowel zakelijke- als privéreizen.
   
 • Als je iemand van 56 jaar of ouder in dienst neemt die uit een uitkeringssituatie komt, dan kom je in aanmerking voor het loonkostenvoordeel oudere werknemers. Dit voordeel wordt vanaf 2026 afgeschaft.

Vragen over de plannen van Prinsjesdag?

Heeft u vragen? Neem dan contact met ons op!

Ranco Bogaard

Wie is Ranco Bogaard?

Als salarisadministrateur bij verschillende bedrijven heb ik ondertussen een gedegen kennis opgebouwd van verschillende softwarepakketten, wet- en regelgeving en CAO’s die bij dit werk komen kijken. Jarenlange ervaring wijst uit dat persoonlijk contact zeer gewaardeerd wordt en dat ik over veel vraagstukken met u in gesprek kan gaan om tot een voor u werkbare oplossing te komen.

Disclaimer

Salarisbureau Bogaard werkt hard om de inhoud van de blogs zo actueel mogelijk te houden. Echter is het mogelijk dat inhoud verouderd is of er een andere regeling relevanter is. Salarisbureau Bogaard is niet verantwoordelijk voor schade als gevolg van onjuiste inhoud in de blogs. Heeft u vragen over de inhoud van een blog en of deze nog geldig is? Neem contact met ons op.