Betaald ouderschapsverlof vanaf augustus 2022

In de huidige regeling ouderschapsverlof hebben ouders tot hun kind 8 jaar oud is recht op onbetaald ouderschapsverlof. Dit verlof is maximaal 26 keer het aantal uren van hun werkweek.
Vanaf 2 augustus 2022 zal er een wijziging plaatsvinden door Europese richtlijnen en zijn de eerste 9 weken betaald ouderschapsverlof.

Om als ouders in aanmerking te komen voor (deels) betaald ouderschapsverlof dient u het verlof op te nemen in het eerste levensjaar van het kind. Het UWV zorgt voor uitbetaling van de uitkering, deze is gebaseerd op 70% van het dagloon van de ouder (tot 70% van het maximale dagloon). In eerste instantie was de hoogte van de uitkering op 50% bepaald.

Ook ouders waarvan hun kind voor invoering van de wet zijn geboren kunnen in aanmerking komen voor betaald ouderschapsverlof, zolang ze het verlof opnemen voor de eerste verjaardag van hun kind.

Vanaf 9 augustus kan je als werkgever de uitkering aanvragen voor uw werknemer. De uitkering vraag je achteraf aan, nadat uw werknemer 1 keer het aantal uren van zijn werkweek verlof heeft opgenomen. Salarisbureau Bogaard kan deze aanvraag voor u verzorgen.

Indien je als werkgever te maken hebt met een CAO is het altijd aan te beleven om de CAO te controleren of er geen verplichtingen zijn bij het opnemen van ouderschapsverlof. Er zijn namelijk CAO’s die nu al een tegemoetkoming hebben voor hun werknemers als ze ouderschapsverlof opnemen.

Wilt u meer informatie over betaald ouderschapsverlof?

Wilt u meer informatie? Neem dan contact op met Salarisbureau Bogaard.

Ranco Bogaard

Wie is Ranco Bogaard?

Als salarisadministrateur bij verschillende bedrijven heb ik ondertussen een gedegen kennis opgebouwd van verschillende softwarepakketten, wet- en regelgeving en CAO’s die bij dit werk komen kijken. Jarenlange ervaring wijst uit dat persoonlijk contact zeer gewaardeerd wordt en dat ik over veel vraagstukken met u in gesprek kan gaan om tot een voor u werkbare oplossing te komen.

Disclaimer

Salarisbureau Bogaard werkt hard om de inhoud van de blogs zo actueel mogelijk te houden. Echter is het mogelijk dat inhoud verouderd is of er een andere regeling relevanter is. Salarisbureau Bogaard is niet verantwoordelijk voor schade als gevolg van onjuiste inhoud in de blogs. Heeft u vragen over de inhoud van een blog en of deze nog geldig is? Neem contact met ons op.