Minimumloon per januari 2024

Dat de bedragen van het minimumloon wijzigen per het begin van een nieuw jaar is geen nieuws. Wat wel nieuws is, is dat de methodiek van het minimumloon zal gaan veranderen.

Het vaste minimum maandloon, vierwekenloon of dagloon is verleden tijd en zal komen te vervallen door invoering van een vast minimumuurloon.

Minimumloon per januari 2024

Vanaf 1 januari 2024 geldt er 1 vast minimumuurloon voor alle werknemers van 21 jaar en ouder. Voor de jeugd in de leeftijd van 15 tot en met 20 jaar geldt een vast minimumuurloon per leeftijd. Zie de tabel hieronder.

 

Leeftijd

Per uur

21 jaar en ouder

€ 13,27

20 jaar

€ 10,62

19 jaar

€ 7,96

18 jaar

€ 6,64

17 jaar

€ 5,24

16 jaar

€ 4,58

15 jaar

€ 3,98

 

 

Voorheen werd het minimumloon afgesproken per maand, per vierweken of per dag.
Het minimummaandloon voor een 21 jarige was op 1 juli 2023 € 1.995,-.

Eerlijker minimumloon in 2024

In een supermarkt is een fulltime werkweek 40 uur per week en in de horeca is dit 38 uur per week. Fulltime medewerkers in genoemde branches ontvingen allebei hetzelfde minimum maandloon. Het verschil is dat de medewerker in de supermarkt er wel meer uren voor moet werken. Met de nieuwe methodiek wordt het eerlijker.
Gemiddeld fulltime salaris voor de medewerker in de supermarkt: rooster van maandag t/m vrijdag, 8 uur per dag; 262 werkdagen per jaar * 8 uur * 13,27 / 12 maanden = € 2.317,83 bruto per maand.

Gemiddeld fulltime salaris voor de medewerker in de horeca: rooster van maandag t/m vrijdag, 7,6 uur per dag; 262 werkdagen per jaar * 7,6 uur * 13,27 / 12 maanden = € 2.201,94 bruto per maand.

Enkel nog minimumuurloon vanaf 2024

Doordat er vanaf 2024 met een minimumuurloon wordt gewerkt, moet de werknemer voor elk gewerkt uur minimaal het bijbehorende uurloon ontvangen. Voor werknemers die per uur worden betaald is de methodiek helder.

Voor werknemers met vaste uren is het toch een stuk complexer. Zolang een werknemer vaste dagen werkt en een heel jaar in dienst blijft is bovenstaande berekening van het gemiddelde brutoloon per maand correct.

Belangrijk voor salarisadministratie

Zodra een werknemer wisselt van werkdag, kan het voorkomen dat zijn minimum maandloon er anders uit komt te zien. In de nieuwe situatie krijg je ook een verschil tussen 2 medewerkers die bijvoorbeeld allebei 16 uur werken en andere vaste werkdagen hebben. Medewerker 1 werkt op maandag/dinsdag en medewerker 2 werkt op donderdag/vrijdag. In 2024 heb je 53 maandagen / 53 dinsdagen en 52 donderdagen / 52 vrijdagen. Beide medewerkers verdienen hetzelfde uurloon, namelijk het bruto minimumuurloon. Medewerker 1 zal een hoger salaris ontvangen want hij of zij werkt meer uren in 2024.
Er zijn softwarepakketten die niet naar de werkelijke werkdagen kijken maar naar het parttimepercentage. In dit geval verdienen bovenstaande werknemers hetzelfde bruto maandloon.

Voor de salarisadministrateurs worden de werkroosters om deze reden zeer belangrijk.

(Bron: Rijksoverheid.nl)

Vragen over de nieuwe methode?

Heeft u vragen? Neem dan gerust contact met ons op!

Ranco Bogaard

Wie is Ranco Bogaard?

Als salarisadministrateur bij verschillende bedrijven heb ik ondertussen een gedegen kennis opgebouwd van verschillende softwarepakketten, wet- en regelgeving en CAO’s die bij dit werk komen kijken. Jarenlange ervaring wijst uit dat persoonlijk contact zeer gewaardeerd wordt en dat ik over veel vraagstukken met u in gesprek kan gaan om tot een voor u werkbare oplossing te komen.

Minimumloon per 1 juli 2024

Vanaf 1 juli 2024 vindt er weer een wijziging plaats in het minimumloon. We houden u graag op de hoogte van de nieuwe bedragen.

Minimumloon per 1 juli 2023

Vanaf 1 juli 2023 vindt er weer een wijziging plaats in het minimumloon. Als Salarisbureau houden we u graag op de hoogte van de nieuwe stand van zaken.

Disclaimer

Salarisbureau Bogaard werkt hard om de inhoud van de blogs zo actueel mogelijk te houden. Echter is het mogelijk dat inhoud verouderd is of er een andere regeling relevanter is. Salarisbureau Bogaard is niet verantwoordelijk voor schade als gevolg van onjuiste inhoud in de blogs. Heeft u vragen over de inhoud van een blog en of deze nog geldig is? Neem contact met ons op.